Opći uvjeti poslovanja FILUS internetske trgovine

O web mjestu i primjeni uvjeta

Na internet stranicama filus.hr nudimo Vam mogućnost kupnje artikala koji su označeni s “raspoloživo” na stranici prikaza pojedinog proizvoda. Uvjete je moguće u svakom trenutku pročitati na ovim stranicama, zadržavamo pravo izmjene bez prethodne najave. Davatelj usluga i prodavatelj proizvoda i usluga u elektroničkoj trgovini na internet stranicama filus.hr je:

Filus d.o.o.
Augusta Šenoe 4
43000 Bjelovar
OIB:00309221592
MBS: 010082760
Trgovački sud u Bjelovaru

U daljnem tekstu FILUS označava davatelja usluge, a FILUS webshop odnosi se na web mjesto i internet trgovinu. Za sve narudžbe i kupnje na FILUS webshopu vrijede isključivo ovdje navedeni kupoprodajni uvjeti.

Osnovni pojmovi i obveze

KORISNIK

je svaka fizička ili pravna osoba koja posjeti ili koristi usluge ovog web mjesta. Svi korisnici obavezni su koristiti usluge na ovim internet stranicama u skladu s njihovom namjenom i ovim uvjetima, te uobičajenim pravilima ponašanja na internetu.

REGISTRIRANI KORISNIK

je svaka fizička ili pravna osoba koja je izradila korisnički profil na internet stranicama FILUS webshopa.

KUPAC

je svaka fizička ili pravna osoba koja je kupnjom artikala na FILUS webshopu sklopila kupoprodajni ugovor za pojedinačnu narudžbu sa prodavateljem FILUS d.o.o., i čiji podaci su uneseni u blagajni webshopa u rubrici “Podaci o kupcu”. Kupac koji kupuje za drugu pravnu ili drugu fizičku osobu,obavezan je imati pristanak i potrebna ovlaštenja od te osobe.

Osnovne obveze prodavatelja

FILUS d.o.o.kao davatelj usluga i prodavatelj u internet trgovini postupa i pruža usluge u skladu s ovim uvjetima te zakonima i drugim propisima Republike Hrvatske. FILUS d.o.o.je odgovorna za materijalne nedostatke proizvoda u skladu sa Zakonom o obveznim odnosima, članci 400 do 422 (NN 35/05, 41/08, 125/11, 78/15).

Nastajanje i zaključenje kupoprodajnog ugovora, te potvrda narudžbe i plaćanja

Nakon što je odabrao proizvode i spremio ih u svoju košaricu korisnik na blagajni webshopa daje potrebne podatke o kupcu, adresi isporuke i plaćanju. Nedostajući ili neispravni unosi tijekom ovog procesa označeni su crvenom bojom s pratećim porukama o greškama. Klikom na “Potvrdite narudžbu i plaćanje” korisnik potvrđuje naručivanje i plaćanje i time daje ponudu za kupnju tj. za sklapanje kupoprodajnog ugovora s prodavateljem. Potvrdom narudžbe korisnik pristaje na zaključenje kupoprodajnog ugovora s prodavateljem. Korisnik dobiva potvrdu zaprimanja svoje narudžbe od strane FILUS d.o.o. webshopa e-poštom. Ako je izabrano plaćanje kreditnim karticama, korisnika se nakon potvrde narudžbe preusmjerava na stranice davatelja usluge online naplate WSPay.

Filus.hr koristi WSPay za online plaćanja.

WSPay je siguran sustav za online plaćanje, plaćanje u realnom vremenu, kreditnim i debitnim karticama te drugim načinima plaćanja. WSPay kupcu i trgovcu osiguravaju siguran upis i prijenos upisanih podataka o karticama što podvrđuje i PCI DSS certifikat koji WSPay ima. WSPay koristi SSL certifikat 256 bitne enkripcije te TLS 1.2 kriptografski protokol kao najviše stupnjeve zaštite kod upisa i prijenosa podataka.

Zaključenje kupoprodajnog ugovora

Nakon uspješne obrade narudžbe, koja je plaćena u webshopu, i pripreme pošiljke, Filus d.o.o. izdaje račun kupcu i šalje ga skupa sa kupljenom robom. FILUS d.o.o.. zadržava pravo odustajanja od zaključenja kupoprodajnog ugovora u slučaju neraspoloživosti proizvoda ili drugih teškoća o čemu će informirati korisnika putem e-pošte. Kupoprodajni ugovor se zaključuje u trenutku izdavanja računa.

Uputa o pravu potrošača na jednostrani raskid kupoprodajnog ugovora

Sukladno Zakonu o zaštiti potrošača kupci potrošači imaju pravo na jednostrani raskid kupoprodajnog ugovora sklopljenog za proizvode i usluge iz FILUS d.o.o. webshopa kako slijedi. Ugovor možete jednostrano raskinuti u roku od 14 dana bez navođenja razloga. Da biste mogli ostvariti pravo na jednostrani raskid kupoprodajnog ugovora, trebate nas obavijestiti o svojoj odluci o jednostranom raskidu prije isteka roka i to nedvosmislenom izjavom poslanom na:

1. POŠTOM NA ADRESU:

FILUS d.o.o.
Webshop
Augusta Šenoe 4
43 000 Bjelovar

2. ELEKTRONSKO POŠTOM:

webshop@filus.hr

U obavijesti navedite svoje ime i prezime, adresu, broj telefona, telefaksa ili adresu elektroničke pošte, a svakako nastojte koristiti i obrazac za jednostrani raskid ugovora kojeg možete preuzeti ovdje.

Obavijest o raskidu kupoprodajnog ugovora mora sadržavati sljedeće stavke:

· Broj narudžbe
· Broj računa
· Ime i prezime
· Adresa
· Broj telefona
· E-mail adresa
· Nedvosmislenu izjavu o raskidu Ugovora na daljinu

U obavijesti molimo navedite svoje ime i prezime, adresu, broj kontakt telefona i adresu elektroničke pošte. Također molimo navedite broj računa ili narudžbe . Ukoliko Kupac jednostrano raskine ugovor o kupoprodaji, obvezan je o vlastitom trošku dostaviti kupljene proizvode prodavatelju, a prodavatelj će mu vratiti iznos dostave koji je plaćen u narudžbi. Kupac je odgovoran za svako umanjenje vrijednosti robe koje je rezultat rukovanja robom, osim onog koje je bilo potrebno za utvrđivanje prirode, obilježja i funkcionalnosti robe. Rok za jednostrani raskid iznosi 14 dana od dana kada je Vama ili trećoj osobi koju ste Vi odredili, (a koja nije prijevoznik) roba koja je predmet ugovora predana u posjed. Ako jednostrano raskinete ovaj Ugovor, izvršit ćemo povrat novca koji smo od Vas primili, uključujući i troškove isporuke, bez odgađanja, a najkasnije u roku od 14 dana od dana kada smo zaprimili Vašu odluku o jednostranom raskidu ugovora, uz uvjet da nam je roba i vraćena. Povrat novca bit će izvršen na isti način na koji je kupac izvršio uplatu. Povrat novca možemo izvršiti tek nakon što nam roba bude vraćena. Robu vratite tako da ju predate nama u bilo kojem Filus prodajnom centru. Robu možete vratiti i putem dostave o vlastitom trošku. Molimo učinite to bez nepotrebnog odgađanja, a u svakom slučaju najkasnije u roku od 14 dana od dana kada ste nam uputili Vašu odluku o jednostranom raskidu ugovora. Smatra se da ste izvršili svoju obvezu na vrijeme ako prije isteka naprijed navedenog roka pošaljete ili predate robu nama.

Odgovorni ste za svako umanjenje vrijednosti robe koje je rezultat rukovanja robom, osim onog koje je bilo potrebno za utvrđivanje prirode, obilježja i funkcionalnosti robe. Molimo Vas da ambalažu čuvate 14 dana kako biste pojednostavnili eventualni povrat robe i izbjegli oštećenje robe prilikom transporta kod eventualnog povrata.

Mogućnost jednostranog raskida ugovora zakonski ne vrijedi za:

· ugovor o robama i uslugama kojeg je prodavatelj u potpunosti ispunio, a ispunjenje je započelo uz izričit prethodni pristanak potrošača te uz njegovu potvrdu da je upoznat s činjenicom da će izgubiti pravo na jednostrani raskid ugovora iz ovoga odsjeka ako usluga bude u potpunosti ispunjena
· robu koja je izrađena po specifikaciji kupca ili koja je jasno prilagođena kupcu (tzv. roba po posebnoj narudžbi)
· lako pokvarljivu robu ili robu kojoj brzo istječe rok uporabe
· zapečaćenu robu koja zbog zdravstvenih ili higijenskih razloga nije pogodna za vraćanje, ako je bila otpečaćena nakon dostave
· u robu koja je zbog svoje prirode nakon dostave nerazdvojivo pomiješana s drugim stvarima

EU platforma za online rješavanje sporova

Ukoliko kupac želi svoje reklamacije uputiti trećoj strani koja je ovlaštena za pomoć pri rješavanju pritužbi nezadovoljnih potrošača unutar EU, molimo koristiti sljedeću poveznicu:
EU platforma za rješavanje online sporova.

Jamstva

Ako je navedeno proizvođačko jamstvo na proizvod u našoj internet trgovini, ono vrijedi za vrijeme trajanja navedenog razdoblja, računajući od datuma izdavanja računa. Proizvođačko jamstvo odnosi se na tehničku ispravnost proizvoda. Jamstva ne vrijede za aku-baterije, baterije, rasvjetna tijela i razne potrošne dijelove. Ukoliko dođe do kvara uređaja unutar jamstvenog roka, kupac je dužan kontakirati, od proizvođača ili njegovog zastupnika ovlašteni, servis kako bi se utvrdilo postojenje i razlog nastanka kvara. Proizvođačka jamstva ne pokrivaju kvarove nastale uobičajenim trošenjem, nepravilnim korištenjem ili pogrešnim održavanjem uređaja, te kvarove koji su kupcu bili poznati pri kupnji. Jamstvo prestaje vrijediti u trenutku kada kupac ili druga osoba samostalno otvori kućište uređaja. U slučaju da kvar koji je pokriven jamstvo ne može biti otklonjen u jamstvenom roku, kupac ima pravo na zamjenu uređaja. U slučaju kad proizvađač nudi produženo jamstvo, kupac je dužan samostalno obavit registraciju sukladno pravilima davatelja jamstva kako bi ostvario pravo na produženo jamstvo. Obavijest o postupku i rokovima za registraciju biti će dostavljena uz račun ili uz jamstveni list.

Prikaz informacija o proizvodima i rokovima isporuke

Roba će biti isporučena kao što je opisana i prikazana u internet trgovini, pri čemu zadržavamo pravo na male razlike, tehnološka unapređenja i izmjene u ambalaži. Tiskarske pogreške te mala odstupanja u boji ili strukturi su mogući u opisu i prikazu proizvoda. Pravovremena dostava i pridržavanje navedenih rokova isporuke pretpostavlja ispunjavanje obveza drugih partnera uključenih u proces, kao i nepostojanje više sile koja bi nas u tome onemogućila, kao što su štrajk, požar, prometne blokade, prekid opskrbe energijom, izvanredna stanja i drugih okolnosti koje nismo uzrokovali. U takvim slučajevima vrijeme isporuke se produžava. Ako je isporuka u cijelosti ili djelomice nemoguća ili nerazumna za ostvariti, zadržavamo pravo odustati od iste. U ovim slučajevima kupac nema pravo na zahtjev za naknadu štete.

Prikaz cijena proizvoda i troškova isporuke

Sve prikazane cijene su u kunama, bez troškova dostave i s uključenim PDV-om. Za određene vrste artikala prikazane su i cijene po osnovnoj mjernoj jedinici sukladno propisima. Prikazane cijene odnose se samo na pojedini artikal, dok pribor i dekoracija nisu uključeni u cijenu. Trošak dostave određuje se prema ukupnoj težini svih proizvoda iz pojedine narudžbe i odredištu. Točan trošak dostave prikazuje se u blagajni webshopa i možete ga provjeriti prije potvrde narudžbe. Više informacija o dostavi i cjenik možete pronaći na stranici dostave. Prikazane cijene artikala i troškova nisu obvezujuće, a u slučaju greške zadržavamo pravo izmjene do zaključivanja kupoprodajnog ugovora o čemu ćemo Vas informirati prije isporuke. Ukoliko se ne slažete s izmjenama možete otkazati narudžbu u cijelosti. Nakon što pripremimo naručene proizvode za isporuku, izdat ćemo račun na kupca. Račun šaljemo zajedno sa kupljenim artiklima.

Izjava o kolačićima (cookies) na Internet stranicama filus.hr

Kako bi stranice filus.hr ispravno radile, one moraju na računalo korisnika spremiti malenu količinu informacija (Cookies/Kolačići). Prema regulativama Europske unije, FILUS d.o.o. prije spremanja cookiesa mora zatražiti pristanak Korisnika. Korištenjem web stranice filus.hr Korisnik pristaje na upotrebu Cookiesa. Korisnik isključivanjem Cookiesa odlučuje hoće li dopustiti pohranjivanje Kolačića na svom računalu. Postavke Kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u web pregledniku koji korisnik koristi za pregledavanje web stranica. Ukoliko korisnik onemogući kolačiće, postoji mogućnost da stranica neće moći koristiti neke od funkcionalnosti koje daje FILUS webshop.

Autorska prava

Svi sadržaji i materijali na ovom web mjestu su vlasništvo FILUS d.o.o. Kopiranje u komercijalne svrhe nije dopušteno bez prethodnog pisanog odobrenja davatelja usluge.

U slučaju pitanja molimo kontaktirajte administratore webshopa putem e-pošte: webshop@filus.hr

PRAVILA DOSTAVE ZA KUPNJU PUTEM FILUS WEBSHOPA

· Artikle kupljene u FILUS webshopu dostavljamo na gotova sva odredišta u Republici Hrvatskoj
· Isporuka bi trebala uslijediti od sedam do trideset radnih dana nakon narudžbe (ovisno o odredištu i vrsti proizvoda)
· Dostava se obavlja radnim danom od 8 do 16 sati

U pravilu isporuka bi trebala uslijediti sedmi radni dan nakon Vaše kupnje, što ovisi o odredištu i vrsti artikla kojeg ste kupili, No to može potrajati i dulje jer rokovi dostave na otoke i rjeđe naseljena područja ovise i o rasporedu vožnje trajekata i rasporedu dostavne službe. Na neke otoke dostava uopće nije moguća. Dostava na pojedine otoke vrši se na pristanište, ovisno o redu vožnje trajekta ili broda. Detaljnije informacije su navedene u rasporedu dostava na otoke i rjeđe naseljana područja..

Dostava se obavlja radnim danom od 8 do 16 sati. Neradni dani (subota, nedjelja i državni praznik) se ne računaju u rok dostave. Ukoliko se redovni termin dostave poklapa sa neradnim danom, dostava se vrši naredni radni dan za kopnenu Hrvatsku, a na otoke i rjeđe naseljena mjesta prema posebnom rasporedu dostave za takva područja.
Prije dostave djelatnici dostavne službe će Vas kontaktirati kako bi se najavili i dogovorili isporuku.

Artikli kojeg ste kupili putem FILUS webshopa dostavljaju se do najbližeg kolnog prilaza. U slučaju da je najbliži kolni prilaz pokraj ulaza u stambeni objekt, prilikom istovara prilaz ulazu mora biti slobodan, jer u protivnom istovar se vrši na najbližoj mogućoj točki.

Dostava na mjesta za koja je potrebna posebna dozvola za pristup vrši se do najbliže pristupne točke za koju takva dozvola nije potrebna.

Reklamaciju pošiljke oštećene pri transportu do navedene adrese, obavezno je prijaviti prodavatelju u roku od 3 dana od preuzimanja pošiljke. Potrebno je poslati fotografije oštećenog proizvoda na e-mail: webshop@filus.hr ,te kratki opis oštećenja i broj narudžbe.Potrebno je pregledati vanjska oštećenja prilikom preuzimanja pošiljke jer svojim potpisom potvrđujete da ste pošiljku primili od dostavljača u neoštećenom pakiranju.

U FILUS webshopu možete kupiti određeni broj artikala. To ovisi o mogućnostima samog izbora pri kupnji, mogućnostima dostave, kao i pojedinim mjernim jedinicama. Za kompletan izbor proizvoda molimo posjetite neki od FILUS prodajnih centara.

Za sve dodatne informacije molimo obratite nam se putem e-maila webshop@filus.hr

IZJAVA O ZAŠTITI I PRIKUPLJANJU OSOBNIH PODATAKA I NJIHOVOM KORIŠTENJU

Filus.hr obavezuje se pružati zaštitu osobnim podacima kupaca, na način da prikuplja samo nužne, osnovne podatke o kupcima/ korisnicima koji su nužni za ispunjenje naših obveza; informira kupce o načinu korištenja prikupljenih podataka, redovito daje kupcima mogućnost izbora o upotrebi njihovih podataka, uključujući mogućnost odluke žele li ili ne da se njihovo ime ukloni s lista koje se koriste za marketinške kampanje. Svi se podaci o korisnicima strogo čuvaju i dostupni su samo djelatnicima kojima su ti podaci nužni za obavljanje posla. Svi djelatnici Filus.hr i poslovni partneri odgovorni su za poštivanje načela zaštite privatnosti.

Zaštita osobnih podataka u skladu sa Općom uredbom o zaštiti podataka Europskog parlamenta i Vijeća broj 2016/679-Uredba te provedbe Opće uredbe o zaštiti podataka.
WSPay kao izvršitelj provođenja autorizacije i naplate kreditnih kartica postupa s osobnim podacima u svojstvu izvršitelja obrade te sa osobnim podacima postupa u skladu sa Općom uredbom o zaštiti podataka Europskog parlamenta i Vijeća broj 2016/679 te prema strogim pravilima PCI DSS L1 regulative o zaštititi upisa i prijenosa podataka.

WSPay koristi SSL certifikat 256 bitne enkripcije te TLS 1.2 kriptografski protokol kao najviše stupnjeve zaštite kod upisa i prijenosa podataka.

Osobni podaci koji se koriste u svrhu autorizacije i naplate odnosno u izvršavanja obveza iz Ugovora ili temeljem Ugovora, smatraju se povjerljivim podacima.

Za izvršenje Ugovora (autorizacije i naplate) potrebni su sljedeći osobni podaci kupca:

Ime i prezime, E-mail, Telefon, Adresa, Mjesto, Poštanski broj, Država, Vrsta kartice, Broj kartice, Vrijeme trajanja kartice, CVV kod kartice.
WSPay ove osobne podatke ne obrađuje niti koristi osim u svrhe izvršenja ugovora autorizacije i naplate.
WSPay jamči ispunjavanje svih uvjeta određenih važećim propisima o zaštiti osobnih podataka za izvršitelje obrade osobnih podataka, a osobito poduzimanje svih potrebnih tehničkih, organizacijskih i sigurnosnih mjera a to naročito potvrđuje i PCI DSS L1 certifikatom.

NAČINI PLAĆANJA

Plaćanje kreditnim ili debitnim karticama

Jednokratno plaćanje zaštićeno najvišim sigurnosnim standardima
U slučaju da trebate R-1 račun, molimo odaberite tu opciju na blagajni webshopa i unesite potrebne podatke.